Европа

Президентът на Полша предложи промени в закона за руското влияние

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Полският президент Анджей Дуда предложи промени в закона за специалната комисия за разследване на предполагаемо руско влияние. Ходът му бе направен, след като критици от ЕС и САЩ изразиха опасения относно възможностите за репресия срещу политически неудобни опоненти.

 

Предлагам тези корективни мерки да бъдат премахнати и на тяхно място за остане само декларацията на комисията, според която лице, за което е установено, че действа под руско влияние, не гарантира правилното изпълнение на обществените задължения.

Анджей Дуда – президент на Полша

Според измененията, които предлага президентът, депутати няма да могат да бъдат членове на разследващата комисия. Освен това ще се позволи обжалване пред общ съд вместо пред административен. Ще бъдат премахнати и разпоредбите, които въвеждат забрана за заемане на публични длъжности.

Дуда заяви още, че критиките срещу него са били "злонамерени", но той е убеден, че предложените изменения са достатъчно добър отговор на спорните моменти в законопроекта.

От опозицията и юридическите среди смятат, че актът в досегашния му вид може да бъде използван срещу неудобни за властта политици, но правителството твърди, че целта е засилване на обществената прозрачност и предотвратяване на руското влияние върху националната сигурност.