Свят

Русия предприе нова серия от ракетни нападения срещу Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Само в столицата Киев са свалени над 30 руски ракети и безпилотни летателни апарати тази нощ. Двама души са пострадали при падането на отломки, сред които дете. Властите обявиха въздушната тревога в по-голямата част от страната. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че атаката срещу столицата е била извършена на две вълни. Украинските военни заявиха, че Русия е изстреляла 15 ракети и 18 дрона. От началото на май Русия е нанесла около 20 отделни ракетни удара и нападения с дронове срещу украински градове.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски нареди пълна инспекция на бомбоубежищата в столицата Киев и цялата страна. Вчера в Киев бяха убити трима души, включително 9-годишно момиче, които не успели да влязат в бомбоубежище по време на руски въздушен удар.

Същевременно продължават ожесточените боеве на първа линия на фронта.

Въпреки че Русия обяви победа в битката за Бахмут, Украйна твърди, че нейните войници в района удържат позициите си и дори се сражават. По фланговете на града, намиращ се на фронтовата линия на войната в Украйна, бойните части поддържат натиска върху окупационните сили с постоянен огън. Техният командир казва, че боевете не са приключили, а навлизат в нова фаза.

Войната продължава и ще продължи. Това означава, че ще напредваме по фланговете. Трудно ми е да коментирам ситуацията като цяло, с контранастъплението. Моето подразделение напредва, изпълнявайки бойните задачи, възложени ни от висшето командване.

Олег Ширяев, командир на бригадата на Харковската териториална отбрана

Руските сили обявиха победа в източния град миналия месец след най-дългата и най-смъртоносна битка от началото на пълномащабната им инвазия в Украйна преди 15 месеца. Но украинските защитници не отстъпват. Контраатаката в Бахмут идва в момент, когато Украйна се готви да започне по-широка контраофанзива в целия регион. Всяко украинско действие, което би отслабило хватката ѝ върху град Донецк, би било голям военен и политически срам за Кремъл. 

От гледна точка на Кремъл районът около Бахмут е само част от над 1000-километровата фронтова линия, която руските военни трябва да удържат.

Засега контраатаката се отлага и причината според президента Зеленски е, че е необходимо да пристигне по-добро оборудване, за да се избегнат многобройни украински жертви.