Свят

Зеленски: Чакаме ясен отговор от НАТО през юли

От Euronews България Euronews България

Украйна иска да получи "ясно решение" за бъдещето си в НАТО на срещата на върха на лидерите на блока във Вилнюс през юли. Това заяви президентът Володимир Зеленски на втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

Киев очаква и положително становище на кандидатурата си за членство в ЕС, най-късно през есента.

 

Подготвяме нови отбранителни решения за Украйна, включително за противовъздушната отбрана, авиацията и настъплението ни на земята. Подготвяме реално политическо съдържание за срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Също и гаранции за страната ни по пътя към Алианса. Правим всичко, за да доближим политическото решение на ЕС за членството на Украйна. Подготвяме мирна среща на върха въз основа на украинската формула за мир. Благодаря на всички лидери, на всички страни, които ни подкрепят по тези точки. Това не е само подкрепа за Украйна, това е подкрепа за реална сигурност за цяла Европа.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Украйна предложи провеждането на световна среща на мира това лято, за да се затвърди виждането ѝ за мира като единствен начин за прекратяване на войната с Русия.

Зеленски, чиято формула за мир от 10 точки включва пълно изтегляне на руските войски от Украйна, също призова коалицията от сили да достави системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и да помогне на Украйна да отблъсне руските войски.

Ройтерс отбелязва, че НАТО не е приела искането на Украйна за ускорена процедура за членство, тъй като западни държави като САЩ и Германия са предпазливи що се отнася до предприемането на действия, за които се опасяват, че може да приближат Алианса към влизане в активен конфликт с Русия.
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да получи ясни и силни гаранции за своята сигурност на срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

 

Вилнюс трябва да изпрати ясно послание на Украйна и украинците. Подкрепям по-силни, конкретни и много ясни гаранции за сигурност. Ще трябва да се координираме, за да се подготвим за срещата на върха във Вилнюс и ще трябва да дадем дългосрочни перспективи на Украйна.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Макрон добави, че ще проведе разговори по този въпрос с канцлера на Германия Олаф Шолц в германския град Потсдам на 7 юни.

Зеленски разговаря с азербайджанския президент Илхам Алиев в кулоарите на срещата на Европейската политическа общност в Молдова. Той му благодари за подкрепата на страната му за възстановяването на инфраструктурни съоръжения в Киевска област.