Свят

Държавите от БРИКС търсят единен отговор на Запада

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Външните министри на страните от групата БРИКС се събраха на двудневна среща в Южна Африка. Първите дипломати на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка от години се опитват да изградят съюз, който да бъде балансьор срещу Западните сили на международната политическа и икономическа сцена.

Ще успее ли руският президент Владимир Путин да присъства на срещата на върха на страните от БРИКС през август въпреки международната заповед за неговия арест? Това бяха основните въпроси, на които трябваше да отговарят първите дипломати на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка по време на форум в Кейп Таун. Външният министър на Русия Сергей Лавров не коментира спекулациите за арест на Путин, но подчерта, че петте държави имат потенциала да противодействат на Западните сили на международната сцена.

 

В контекста на действията на Запада нашите страни, както и повечето държави по света, трябва активно да търсят общи универсални отговори на предизвикателствата на нашето време. Сред тях са опитите да се подкопаят основите на колективната, равноправна и неделима сигурност, регионалните конфликти, международният тероризъм и престъпност, включително престъпното използване на съвременните технологии.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Китайският заместник- външен министър коментира, че светът е изправен пред редица сериозни предизвикателства:

 

Светът навлиза в нов период на сътресения и трансформации, а сътрудничеството между страните от БРИКС е изправено пред безпрецедентни възможности и предизвикателства. Китай напълно подкрепя решимостта на Южна Африка да гарантира, че сътрудничеството в рамките на БРИКС напълно подкрепя работата на южноафриканското председателство през тази година. Вярвам също така, че със силната подкрепа на Южна Африка и съвместните усилия на петте държави, годината на БРИКС в Южна Африка със сигурност ще има много акценти и ще изведе сътрудничеството в БРИКС на ново ниво.

Ма Жаоксу, зам.-министър на външните работи на Китай

През 2015 г. БРИКС създаде Нова банка за развитие, която обаче спря да финансира проекти в Русия, за да спази санкциите, наложени от западните държави след нахлуването в Украйна. Външният министър на Южна Африка обаче заяви, че висш ръководител от банката е информирал за "потенциалното използване на алтернативни валути“, с които да се заобиколят санкциите. Целта е да се гарантира, че петте от БРИКС няма да станат жертва на санкции, които имат вторичен ефект върху държави, които нямат никакво участие във войната.

Другата основна тема на двудневния форум в Кейп Таун е разширяването на БРИКС. Към момента има информация за желание за членство от страна на Иран, Саудитска Арабия, Венецуела, Аржентина, Алжир и Обединените арабски емирства.