Европа

Официално: Русия вече може да разположи ядрени оръжия в Беларус

От Euronews България Euronews България

Руски ядрени оръжия вече официално могат да бъдат разположени в Беларус, след като двете страни подписаха споразумение. Контролът върху оръжията ще остане в ръцете на Москва.

С този ход се официализира сделката, договорена по-рано от руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко.

За това се говори от март, като Путин заяви, че Русия иска да разположи в Беларус тактически ядрени оръжия с малък обсег и ниска мощност, съобщава Еи Би Си Нюз.

 

Тази сделка се сключва преди контраофанзивата на Украйна

Според руски и беларуски официални лица този ход е формулиран като отговор на "западната агресия".

 

Разполагането на нестратегически ядрени оръжия е ефективен отговор на агресивната политика на неприятелски настроени към нас държави.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин

В контекста на изключително рязката ескалация на заплахите по западните граници на Русия и Беларус беше взето решение за предприемане на контрамерки във военно-ядрената сфера.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу

Споразумението се отнася за конкретно хранилище на територията на Беларус, съобщиха от министерството на отбраната на страната.

Сроковете за разполагането му остават неясни, но според Москва изграждането на хранилището трябва да приключи до 1 юли.

Стъпката беше осъдена от беларуския опозиционен лидер в изгнание Светлана Тихановская.

 

Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим плана на Путин за разполагане на ядрени оръжия в Беларус, тъй като това ще гарантира контрола на Русия над Беларус за години напред, това допълнително ще застраши сигурността на Украйна и цяла Европа.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановская

Около две трети от руския арсенал от ракети със среден обсег на действие с ядрени бойни глави са били държани в Беларус по време на Студената война, като се добавя, че има десетки складови съоръжения от съветската епоха, които все още могат да се използват за съхранение на такива оръжия, заяви независимият беларуски военен анализатор Александър Алесин.

Съветските ядрени оръжия, разположени в Беларус, Украйна и Казахстан, бяха преместени в Русия в рамките на сделка, сключена с посредничеството на САЩ след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Алесин посочи, че руските ядрени ракети, разположени в Беларус, ще са в състояние достигнат Украйна, балтийските държави, Полша и части от Германия.