Европа

ЕС предупреди Беларус: Не вземайте ядрените оръжия на Путин

От Euronews България Euronews България
Josep Borrell Ap Снимка: AP архив

Призив към Беларус да не позволява разполагането на руски тактически ядрени оръжия на своя територия отправи върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Предупреждението той отправи в Twitter:

Приемането на руски ядрени оръжия в Беларус би означавало безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност. Беларус все още може да го спре, това е техен избор. ЕС е готов да отговори с допълнителни санкции.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността

Путин обяви намерението си да разположи ядрени глави в съседната страна в събота вечер. Той го обясни като ответна реакция след решението на Великобритания да предостави на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран.

Беларус и нейният президент Александър Лукашенко са сред малцината поддръжници на Путин и войната.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле. Те са с малък обсег на действие и ниска мощност в сравнение с много по-мощните ядрени бойни глави, монтирани на ракети с голям обсег на действие.

Още в неделя от НАТО осъдиха намеренията на Владимир Путин и ги нарекоха "опасни и безотговорни“.

В неделя Украйна призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, а секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов заяви, че Кремъл е взел Беларус за „ядрен заложник“.

Путин заяви, че Русия планира да запази контрола върху ядрените оръжия, които изпраща на Беларус, като изграждането на съоръжения за съхранение трябва да приключи до 1 юли.

Той не каза колко ядрени оръжия ще държи Русия в Беларус, която има дълга граница с Украйна и с членките на НАТО Полша, Литва и Латвия.

Според информация на американските власти Русия разполага с около 2000 тактически ядрени оръжия, включително бомби, които могат да бъдат пренасяни от самолети, бойни глави за ракети с малък обсег и артилерийски снаряди.

Руският президент прехвърли отговорността за действията си и на Вашингтон.

Ние правим това, което те правят от десетилетия - разполагаме ги в някои съюзнически държави, подготвяме платформите за изстрелване и обучаваме екипажите им. Ние ще направим същото.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин даде за пример Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. Според него трансферът на ядрено оръжие не нарушава съществуващите споразумения за неразпространение.

Това ще бъде първият случай, в който Москва ще разположи ядрени оръжия извън границите си.