Европа

Унгария няма да арестува Путин, ако той влезе в страната

От Euronews България Euronews България
Russia Leningrad Siege Putin Kremlin AP Снимка AP

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в страната, заяви по време на брифинг Гергели Гуляш, началник на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан. Липсва правно основание за арест, уточни той, цитиран от БГНЕС.

Унгария е подписала и ратифицирала Римския статут, по силата на който е създаден Международният наказателен съд (МНС). Съдът издаде заповед за арест на президента Путин в петък въз основа на обвинения, че е отговорен за депортирането на деца от Украйна в Русия. Според МНС има достатъчно основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност за тези действия.

Римският статут не е част от унгарската правна система, каза Гергели Гуляш:

"Като се обърнем към унгарското право, ще установим, че не можем да арестуваме руския президент, тъй като Статутът на МНС не е обнародван в Унгария", поясни Гуяш.

Унгарското правителство няма формулирана позиция по въпроса със заповедта за арест на Путин, но Гергели Гуляш сподели, че по негово лично мнение подобни решения не са уместни. „Те тласкат нещата към допълнителна ескалация, а не към мир“, поясни той.

Управлението на Виктор Орбан от началото на войната често заема позиции, които съвпадат с риториката на Кремъл. Унгарският премиер е и против санкциите на Европейския съюз, които бяха наложени на Русия заради нахлуването в Украйна.