Свят

Доц. Георги Чанков за срещата „Китай-Русия“: ЕС е пасивен към изместването на света на изток

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

„Можем само да съжаляваме, че Европейският съюз пасивно наблюдава как центърът на света – икономически, но и политически, се премества в източна посока. Тъй като Шанхайската организация за сътрудничество например, в която влезе и Индия, заедно с Пакистан – колкото и да е изненадващо, може да стане една алтернатива на западния икономически и политически ред.“

Така международният експерт доц. Георги Чанков коментира посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва и разговорите му с Владимир Путин.

Според експерта, има връзка между тази среща и посещението на японския премиер Фумио Кишида в Киев има, но те не са с една и съща тежест.

 

Трябва да припомним, че преди няколко месеца японският министър-председател отказа едно такова посещение в Украйна, с обосновката, че то е прибързано. И понеже преди посещението на Си Дзинпин в Русия имаше податки от украинска страна, че е добре да има някакъв контакт – посещението на министър-председателя на Япония беше един вид компенсация. Все пак, значима сила и в световната икономика, и в азиатския регион в частност.

Доц. Чанков е на мнение, че е рано да се говори за последиците, още повече, една част от договореностите ние няма да ги научим.

„Чухме изказването на генералния секретар на НАТО, той има някакви подозрения. Подозренията са основателни дотолкова, доколкото в състава на китайската делегация беше военният министър на Китай. Материална помощ може да бъде също толкова ефективна, колкото и предоставянето на оръжие. Да припомним, че в началото на войната Западът предостави на Украйна несмъртоносни оръжия и други материали. Предстои да се разбере дали тези договорености ще се изпълняват“, смята той.

 

По-важното е друго: след няколко години преговори, най-после има съгласие за построяването на „Силата на Сибир 2“. Заявено е, че доставките на газ от Русия за Китай трябва да достигнат 100 милиарда куб. м. годишно. Това е количеството, което доскоро Русия изнасяше за Германия. Това посещение трябва да засили, да ускори окончателното преориентиране на Русия към Азия и към Китай като най-голям партньор.

Експертът по международни отношения смята, че стратегическият план да се откъсне трайно Русия от Европа и по-специално от Германия, до момента успешно се изпълнява. А Германия преди всичко, ЕС като цяло, губи надежден източник на евтини суровини и енергоносители.

 

Има един скрит сюжет в тази среща: Русия има алтернатива не само по хоризонтала – на изток, но и на юг. Последната една година много се работи по един стар проект – коридорът „Север – Юг“, който трябва да свърже Русия през региона на Каспийско море с Иран и по-нататък с Индия и Пакистан. За една година Индия увеличи пет пъти вноса на нефт и нефтопродукти от Русия. А потенциалът на това сътрудничество тепърва ще се разгръща, защото както Китай, така и Русия „не поставя всички яйца в една кошница“, що се отнася до азиатския вектор.

Мирният план на Китай засега няма да сработи, тъй като преди всичко Западът не е готов да приеме такава водеща роля на Китай в международните отношения, смята доц. Чанков. А и според него, този план не е особено конкретен – това е по-скоро набор от принципи за устройство на новия свят, отколкото конкретен план за действие. Ако ЕС придобие достатъчно смелост, може да участва в обсъждането и конкретизирането на тези принципи, убеден е той.Цялото интервю вижте във видеото.