Европа

Унгария и Полша критикуват споразумението за миграцията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германското правителство приветства постигнатия от Европейския съюз компромис за реформиране на системата за предоставяне на убежище, но същевременно съжалява, че Берлин не е успял да наложи позицията си за семействата с деца. Унгария и Полша обаче отправиха остри критики срещу споразумението за нелегалната миграция и обявиха, че няма да го прилагат. 

Европейският съюз приветства споразумението за миграцията, постигнато в четвъртък след години на политическа безизходица. Компромисът трябва да направи възможно споделянето на отговорността по приема на бежанци, ако дадена държава членка заяви, че не може да приема повече новопристигнали чужденци. Унгария и Полша се възпротивиха на сделката.

 

Тази сделка не е решение на дългогодишния проблем с нелегалната миграция в Европа. Тя връща старата идея за квотите и преразпределението на нелегалните мигранти. Това се оказа грандиозен провал. Това не разреши проблема с нелегалната миграция в Европа. Напротив, допринесе за влошаването на ситуацията.

Балаш Хидвеги – евродепутат от Унгария

Споразумението позволява на държавите членки да избират между три възможности: или да приемат определен брой бежанци, или да плащат 20 000 евро за всеки отхвърлен кандидат за убежище, или да внасят средства във фонд, управляван от Европейската комисия.

Варшава и Будапеща гласуваха против. Рим най-накрая даде съгласието си след поредица от отстъпки. Тази подкрепа беше от съществено значение, тъй като Италия е сред най-засегнати държави-членки на първа линия. Тази година тя е приела 80% от хората, влезли в Европа по море.

 

Италия смята, че винаги може да се направи нещо повече. Трябваше да се стигне до посредничество, но ние сме доволни, имайки предвид какви бяха отправните точки.

Матео Пиантедоси – министър на вътрешните работи на Италия

Решението бе взето с квалифицирано мнозинство, но сега трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент. ЕК се надява това да стане до февруари 2024 г.