Европа

Европейските равини местят централата си в Германия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Организация на еврейски духовници се премести в Германия заради Брекзит. Конференцията на европейските равини се отказа от Лондон, за да бъде в град в Европейския съюз и заложи на Мюнхен. Така градът, свързван с диктатора Адолф Хитлер, отново се доближава до еврейското движение. Повече разказва колегата от Euronews, Люк Ханраан.

Преди 70 години Конференцията на европейските равини отваря централата си в Лондон. Но след Брекзит, организацията се мести в Мюнхен. Решението обаче не е било лесно.

 

Имаше много повдигнати вежди, така да се каже.

Шимон Коен, Конференция на европейските равини

Промяната е добре обмислена.

 

Думата на главния равин на Обединеното кралство няма да бъде чута от Европейския парламент, затова ни трябваше централа в Европейския съюз.

Шимон Коен, Конференция на европейските равини

Миналият месец лидерът на провинция Бавария, Маркус Содер, получи награда от Конференцията на европейските равини на среща в Мюнхен, след като отправи покана за преместване на централата на организацията в града.

 

Конференцията на европейските равини беше създадена в Лондон, малко след края на Втората световна война. Сега решиха да се преместят в Европа, но за мнозина това не е просто политическо влияние, а и емоционално решение.

Люк Ханраан, Euronews

Унищожаването на европейските евреи започна в Европа, от Хитлер. Много е символично, че се връщаме в Мюнхен с подкрепата на правителството и че възстановяваме европейското еврейство.

главен равин Голдшмид, Конференция на европейските равини

Така градът, в който Адолф Хитлер започва възхода си към властта, отново става дом на еврейското движение.