Общество

Лекар: Профилактичните изследвания срещу рака на простатата трябва да се правят всяка година

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Профилактиката за рака на простатата трябва да започне от 50-годишна възраст и да се извършва всяка година. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ д-р Адриан Попов, началник на Отделение по урология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Според него твърде често мъжете подценяват здравето си, когато се чувстват добре и рядко посещават лекарски кабинет, за да си направят профилактичен преглед. Той обясни, че това, което най-много притеснява силния пол е урологичният преглед, който обаче все повече отстъпва пред новите методи за изследване.

Мъжете най-често се притесняват от класическия урологичен преглед, който е свързан с проверката на простатата. Успокоителното е, че този класически преглед все повече отстъпва във времето, тъй като с кръвните туморни тестове и модерните методи за образна диагностика, какъвто е ядрено-магнитният резонанс, ние имаме възможност в голяма част от случаите да избегнем класическия преглед.

Д-р Адриан Попов обясни, че ракът на простатата е безсимптомно заболяване, което се развива бавно – възможно е да не бъде диагностицирано и да се развива в продължение на повече от 10 години. Затова той посъветва всички мъже след 50-годишна възраст всяка година да изследват поне с кръвен тест туморните маркери.

Целия разговор вижте във видеото.