Свят

Иновативна ваксина може да помогне за лечението на рак на белия дроб с 41%

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ваксина, разработвана от френска компания, може да помогне за лечението на хора с рак на белия дроб и да им осигури допълнително време за подобрение, разкриха изследователи. Тази седмица учените от базираната в Нант биотехнологична фирма представиха положителни резултати от разработката и изпитването на ваксината „Tedopi“.

В това проучване показахме, че при пациенти с напреднал рак на белия дроб, при близо половината от тях, ваксината е била по-ефективна от химиотерапията. Това е с 41% намаление на риска от смърт в рамките на една година, когато изследваните пациенти са получили ваксината. И в допълнение към ефикасността - има три пъти по-малко странични ефекти в сравнение с химиотерапията. Така че има и реално повишаване на качеството на живот.

Никола Поарие главен изпълнителен директор на OSE Immunotherapeutics

Ваксината се счита за "терапевтична", което означава, че тя помага за лечението на състояние, а не за тяхното предотвратяване. В проучванията на компанията пациентите, които са участвали в клиничното изпитване и са получили ваксината, са видели, че заболяването им се забавя и така удължава живота им.

През 2023 г. ще имаме истински пробив в терапевтичните ваксини срещу рак. Видяхме Moderna през декември 2022 г. с добри резултати при предотвратяване на повторното разрастване на меланом след операция. Така че действаме за превенция и се комбинираме с други имунотерапии.

Никола Поарие, главен изпълнителен директор на OSE Immunotherapeutics

В проучването, което е било "трети етап", т.е. последният етап преди ваксината да бъде пусната на пазара, са участвали 219 души от девет европейски държави и САЩ. От тях 139 пациенти са били инжектирани с ваксината на всеки три седмици, шест пъти. След това са били инжектирани на всеки осем седмици в продължение на една година, а след това - на всеки 12 седмици. Според изпълнителния директор на лабораторията в хода на различните клинични изпитвания са направени повече от хиляда инжекции и тези резултати "дават перспектива за нова надежда за тези пациенти.

Ваксината Tedopi се изпитва и срещу рак на панкреаса и яйчниците. Ракът на белия дроб е третият най-разпространен вид рак и водеща причина за смърт във Франция.