Общество

Д-р Елица Енчева: България има реален шанс да изгради протонен център за лечение на рак

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Политическата обстановка в страната може би е оказала влияние за това, че до момента проектът за изграждането на протонен център не е реализиран, но средствата са отпуснати от ЕС и настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването има приоритетна задача да реализира проекта. Затова скоро трябва да заседава работната група.“

Това коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ проф. д-р Елица Енчева-Мицова, която е ръководителят на клиниката по „Лъчелечение“ при УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Отпуснатите средства от ЕС са 157 млн. лв. като има съфинансиране от държавата – 31 млн лв. Според изчисленията би трябвало тези средства да са достатъчно за изграждането на подобен център, но зависи и от броя на протонните стаи.

„Протонната терапия е вид лъчелечение, която има клинично превъзходство пред фотонната, с която облъчваме стандартно нашите пациенти – това са рентгеновите лъчи“, обясни д-р Енчева-Мицова.

Протоните имат предимство, защото са по-щадящи за околните тъкани, облъчването на здравите тъкани се ограничава с 60-70%. Намаляват се тежките реакции с 25% и най-основните индикации за това лечение са децата, понеже техният организъм е незрял, доста по-лъчечувствителен.

„Но имаме и пациенти с онкологични заболявания и в зряла възраст“, допълни д-р Енчева-Мицова.
По думите ѝ тепърва ще се дискутира къде да бъде разположен протонният център, като за момента проектът е предназначен за София, но дискусията предстои в работната група.

„България има реалния шанс да реализира този проект. Най-добре е да бъде надграден съществуващ център, като УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Много е важно да има образни диагностики. Отнема 3 до 4 години от старта на проекта до неговата реализация. Това е дълъг процес на инсталация на машината, обучение на кадри и т.н. Трябва да се надгради над съществуващите знания и умения, защото протонната терапия си има своите специфики“, подчерта д-р Енчева-Мицова.

Целия разговор вижте във видеото.