Общество

BreastHelp: Мобилно приложение помага за ранно откриване на рак на гърдата

От Euronews България Euronews България

Над 4000 жени се диагностицират всяка година с рак на гърдата у нас. Над 30 000 са болните в момента от коварната болест. Тревожното е че възрастовата граница рязко спада надолу, а основната причина за това е липсата на превенция, посочват онколозите. В Световния месец за борба с рака на гърдата ви разказваме за едно мобилно приложение и за една лекарка, чиято мисия е да помогне на повече жени.

 

Април месец миналата година Марияна Георгиева открива бучка на гърдата си. Дотогава не е ходила на профилактичен преглед.

„Април месец открих, но закъснях с три месеца и отидох юни месец“, споделя Марияна.

Бучката се оказва карцином. За щастие ситуацията за Марияна се развива добре.

Д-р Ваня Митова ме оперира три дена след като го открихме, много експедитивно и ми каза „Марияна, ти вече си здрава!“.

Марияна Георгиева

От тогава до днес Марияна Георгиева не пропуска прегледите при своя онколог. За да е в постоянна връзка с нея и с още десетки свои пациенти д-р Ваня Митова измисля мобилното приложение BreastHelp.

Кое е по близо до нас освен телефона, който стои в джоба и на всеки 10 минути го поглеждаме, ако не друго – поне часа?

д-р Ваня Митова - началник на Отделението по хирургия в УСБАЛ по Онкология в София

Мобилното приложение е лесно за инсталиране и употреба. В него жените могат да открият как да се самопрегледат, да си насрочат час за преглед и да намерят отговори на най-често задаваните въпроси.

„Имам пациенти, които дойдоха след като са направили няколко самопреглеждания в приложението и са установили, че има промяна и потърсиха лекарска помощ. В последствие бяха диагностицирани с рак на гърдата в много ранен стадий - това доказва, че вървим в правилната посока и може да спасим още много човешки живот“, каза д-р Ваня Митова.

Придържането към здравословен начин на живот, поддържането на умерена физическа активност и ограничаването на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата, съветват онколозите.