Общество

Мамолог: Ако жената кърми, рискът от рак на гърдата намалява

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Когато съветваме жените да помислят за своето здраве ние изхождаме от статистиката. В България откриваме около 4000 жени на година с рак на гърдата, и за съжаление около 1000 са под 50 годишна възраст.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Д-р Виктор Йорданов, Специалист по образна диагностика и мамолог в Acibadem City Clynic УМБАЛ Младост.

По принцип не знаем защо се образува ракът, има много фактори, но честотата се увеличава. Изследванията, които използваме ни позволяват и да го откриваме по-често. Ракът се лекува. Естествено не на 100%, но е почти на 100%, ако се хване в първи стадий. Във всеки следващ стадий ракът се разпространява.

Искам да отсея съмненията, че ракът е бучка в гърдата и боли. Ако беше така ние щяхме да изследваме с опипване. Има и такива случаи, но това е в напреднал стадий и не всеки път.

Рак на гърдата е с най-висока честота след 30-годишна възраст. От 30 нагоре една жена трябва да помисли за своята профилактика и да отиде на преглед без да има оплаквания. Ние съветваме между 40-50 години да се минава веднъж годишно при специалист, който се занимава с изследване на гърди. Специалисти по образна диагностика – мамолог.

Не можем да разчитаме, че човек, ако няма фамилна история няма да има рак.

 

Млечната жлеза, когато една жена успява да кърми, доказано е, че при тях случаите на рак на гърдата са много по-редки. Съветваме, ако една жена може да кърми да го прави. Полезно е.

Поставянето на силиконови импланти не поставя в риск жената от рак на гърдата. Те даже са по-защитени, защото идват всяка година на преглед за да си следят нещата.

Терапията на рака много напредна, ние дори вече атакуваме раковите клетки на клетъчно ниво.

За съжаление ракът е неизбежна част от етапа на човек и няма как да го предотвратим. Няма еднозначен отговор как да се пазим, просто трябва да се преглеждаме често. 

Вижте цялото интервю във видеото.