Европа

НАТО призова Унгария да пусне Швеция в Алианса „възможно най-скоро“

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Генералният секретар на НАТО отново призова Унгария да ратифицира членството на Швеция в Алианса. На среща с унгарския президент в Брюксел Йенс Столтенберг настоя, че това трябва да се случи „възможно най-скоро“.

Унгарското правителство многократно е казвало, че няма да бъде последният съюзник в НАТО, който ратифицира присъединяването на Швеция. Разчитам на Унгария да изпълни този ангажимент. Унгарският парламент трябва да гласува, без да се бави повече.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Президентът на Унгария Каталин Новак коментира, че сигурността е приоритет за страната ѝ. Но не даде ясен знак кога НАТО да очаква ратификация за членството на Швеция.

Тъй като сме на източния фланг на НАТО, се изправяме пред предизвикателствата там днес. Освен това сме съседи на Западните Балкани, така че стабилността на Западните Балкани е от голямо значение за нас, унгарците. Затова ценим толкова много присъствието на силите на НАТО - KFOR, в Косово.

Каталин Новак, президент на Унгария

Само две от общо 31 страни членки на НАТО не са ратифицирали членството на Швеция. Миналия месец - след повече от година колебания - турският президент внесе за разглеждане в парламента протокола, който може да даде зелена светлина на Стокхолм за Алианса. По-късно обаче Реджеп Ердоган предупреди, че Швеция не действа достатъчно срещу кюрдските бойци в страната, каквото е условието на Анкара.

Унгария на свой ред няма конкретен списък с искания към скандинавската държава, но настоява, че тя от години има враждебно отношение към Будапеща. През септември премиерът Виктор Орбан заяви, че не бърза с ратификацията на членството на Швеция, защото по думите му няма заплахи за сигурността на страната.