Свят

Ердоган подписа протокола за присъединяване на Швеция към НАТО

От Euronews България Euronews България
Erdogan AP Снимка: AP архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа протокола за приемане на Швеция в НАТО и го внесе в турския парламент за ратификация, предаде БГНЕС.

В кратко изявление на президентската дирекция по комуникации се казва, че Ердоган е подписал протокола за присъединяването на Швеция към НАТО, който след това е бил внесен в турското Велико народно събрание, предаде Анадолската агенция.

Все още не е известно кога парламентът ще разгледа документа. Швеция и нейният съсед Финландия изоставиха десетилетната политика на военен неутралитет, след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Финландия се присъедини към военния блок през април.

Ердоган отлагаше ратификацията на членството на Швеция, обвинявайки правителството в Стокхолм, че се отнася твърде меко към кюрдските бойци и други групи, които Анкара смята за заплаха за своята сигурност. Турция също беше разгневена от поредица поругавания на Корана в Швеция.

Всички 31 съюзници в НАТО трябва да одобрят членството на Швеция. Турция и Унгария все още не са го ратифицирали.

По-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция бързо да ратифицира членството на Швеция в НАТО.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон приветства внасянето на протокола за членство на Швеция в НАТО от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в парламента на страната (Меджлиса) за ратификация, предадоха световните агенции, предаде БТА.

"Радвам се да чуя, че турският президент Ердоган е внесъл в парламента документите, необходими за ратификация", заяви премиерът на Швеция, цитиран от Асошиейтед прес. "Сега остава парламентът да се занимае с въпроса", допълва Кристершон в социалната платформа "Екс","С нетърпение очакваме да станем членове на НАТО", добавя той.