Европа

След срещата на Алианса – Украйна и Швеция получиха отговори на въпросите си (Обобщение)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

По време на срещата във Вилнюс по-рано тази седмица стана ясно, че приемането на Украйна в НАТО ще бъде улеснено. Страната още ще получи нов пакет от помощи за борбата си с Русия.

 

Най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО. Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО. Ще направим всичко възможно това да стане факт след войната.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

След тристранна среща между Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, шведския премиер Улф Кристершон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг стана ясно, че Турция се е съгласила да внесе кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за ратификация в турския парламент възможно най-скоро. Най-рано обаче кандидатурата може да бъде внесена през октомври когато приключва ваканцията на турския парламент. От своя страна обаче Ердоган поиска по-бързо приемане на Турция в Европейския съюз.

 

Швеция ще ни предостави пътна карта за борба с всички терористични организации, която е предвидена в тристранния меморандум. Освен това Швеция ще подкрепя активно процеса на членство на страната ни в Евросъюза. Както и за актуализиране на споразумението за митнически съюз, което е от решаващо значение за нашата икономика, и за либерализиране на визовия режим.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Часове след отмяната на ветото върху присъединяването на Швеция към НАТО, САЩ решиха да продадат изтребители F-16 на Турция.

 

Вижте също и обобщение на международния редактор Тодор Драганов за форума във Вилнюс: