Свят

Джо Байдън: Това беше историческа среща на върха на НАТО

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Американският президент Джо Байдън приключва 5-дневната си европейска обиколка с посещение във Финландия - най-новият член на НАТО. В Хелзинки той се срещна и с останалите лидери на скандинавските държави - Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

Току-що приключихме историческа среща на върха на НАТО, на която приветствахме присъединяването на Финландия към НАТО и постигнахме споразумение за напредък по отношение на членството на Швеция. Това беше напомняне, че народите около масата не само споделят обща история, но и общи предизвикателства, и бих добавил по презумпция общи ценности. 

Джо Байдън - президент на САЩ

На срещата на НАТО във Вилнюс Китай беше определен за първи път като „системно предизвикателство за евроатлантическата сигурност“.

Китайският дипломат Уанг И разговаря с Байдън и Лавров поотделно


А днес в Джакарта на срещата на АСЕАН американският държавен секретар Антъни Блинкен разговаря с китайския дипломат Уанг И, който по-рано се срещна и с руския външен министър на същия форум. 


Сергей Лавров коментира, че не знае за нови предложения за потенциално удължаване на зърнената сделка, която изтича другата седмица. 

Очевидно става дума за това, което президентът Путин и Ердоган обсъждат от дълго време - за готовността на Турция и нашата това да се случи независимо от всякакви други споразумения за преференциални доставки на зърно - предимно пшеница - за развиващите се страни, които имат най-голяма нужда от тази стока. 

Сергей Лавров  - външен министър на Русия

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че от Вашингтон са положително настроени към перспективата за продажбата на изтребители F-16 за страната му. По-рано доставките на американско оръжие за Турция се превърнаха в спорна тема, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от Ф-35.

В Брюксел председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет посрещнаха японския министър-председател на 29-ата среща на върха ЕС-Япония.

 

Направихме преглед на нашето споразумение за икономическо партньорство. То е в сила от четири години и дава резултати. Търговските потоци са се увеличили с 20 %, и то въпреки пандемията COVID. Но ние също така знаем, че можем да направим много повече.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия

Европейският съюз обяви, че отменя ограниченията върху вноса от Япония, която е съюзник в Индийско-Тихоокеански регион, наложени след ядрената авария във Фукушима.