Свят

Ердоган на срещата с Байдън: Започва нов етап в отношенията ни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на нов етап в отношенията на страната си със САЩ. Той се срещна и разговаря с американския си колега Джо Байдън в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

 

Смятам, че е дошло време за консултации на ниво държавни глави в рамките на стратегически механизъм. Разглеждам тези разговори днес в рамките на срещата на върха на НАТО като първа стъпка към това. Предишните ни срещи бяха един вид подготовка. Сега започваме нов етап.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция 

Ердоган пожела на Байдън успех в президентските избори догодина, за да могат да контактуват в следващите 5 години.

Байдън благодари на турския лидер за положените дипломатически усилия във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

 

Постигнахте историческо споразумение относно приемането на Швеция в НАТО. Благодаря ви за вашата дипломация и вашата смелост да изпълните този ангажимент.

Джо Байдън – президент на САЩ 

Самият Ердоган не коментира темата за шведската кандидатура за НАТО. Анкара бе основната пречка за присъединяването на скандинавската държава към Алианса, но в понеделник вечерта стана ясно, че Ердоган се е съгласил да внесе документите по ратификацията в турския парламент.

От Белия дом съобщиха, че двамата президенти са обсъдили отбранителни и икономически приоритети, включително продължаването на подкрепата за Украйна.

Администрацията на Байдън ще продължи с прехвърлянето на изтребители Ф-16 на Турция след консултации с Конгреса, заяви по-рано съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.