Свят

Джо Байдън пристигна с хеликоптер в замъка Уиндзор за среща с крал Чарлз

От Euronews България Euronews България
Biden Kingcharles AP Снимка: AP

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в замъка Уиндзор за среща с крал Чарлз III за първи път след коронясването му през май.

Байдън не присъства на коронацията на Чарлз, а вместо това изпрати първата дама Джил Байдън. Днешната визита обаче ще бъде съпроводена с малко дворцова церемониалност - включително кралски поздрав, разглеждане на артефакти, свързани със САЩ, и чай за двамата мъже, разказа AP. Байдън пристигна в замъка Уиндзор с хеликоптер. 

Президент и крал ще посветят срещата си на климатичните промени. Те ще бъдат домакини на форум, посветен на начините за насърчаване на частните компании да се ангажират с повече усилия за чиста енергия - особено в развиващите се икономики.

За последен път Байдън проведе официални разговори с - тогава - принц Чарлз на срещата на върха на ООН по въпросите на климата COP26 в Шотландия през ноември 2021 г.

Климатичната част от посещението на Байдън при краля подчертава и високия приоритет, който околната среда има за 74-годишния Чарлз. Кралят отдавна е взел за своя мисия опазването на дивата природа и за борба с изменението на климата, припомня AP.

Преди визитата при краля, Джо Байдън се срещна с британския министър-председател Риши Сунак, с когото препотвърдиха "непоклатимото приятелство" между двете държави. САЩ и Великобритания са страните с най-активна помощ за Украйна от началото на войната.