Свят

Лондон под обсада заради визитата на Байдън

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сериозни мерки за сигурност се предприемат в Обединеното Кралство, заради визитата на президента на Съединените щати – Джо Байдън. Той ще се срещне с министър-председателя на страната Риши Сунак и Крал Чарлз трети.

В Лондон тече подготовка за сигурността преди пристигането на президента на Съединените Щати Джо Байдън. Според традицията президентът отсяда в Уинфийлд Хаус, резиденцията на американския посланик в Риджънтс Парк. Байдън ще се срещне с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак на "Даунинг стрийт", както и с крал Чарлз III за първи път, откакто е коронясан.

 

Кралицата е имала дългогодишни диалози и срещи с 13 президенти на САЩ. Смятало се е за положителен знак президентът да бъде сниман до кралицата. Чарлз е важна фигура в света на зелената енергия. Така че мисля, че няма нищо лошо за американския президент да се снима до него.

Джордж Грос, историк в Кралския колеж, Лондон

След посещението си във Великобритания Байдън ще отпътува за срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва. Там лидерите на Алианса ще обсъдят войната и ще преразгледат плановете си за справяне с руската агресия.

 

Ако войната все още продължава, лидерите трябва да поддържат този съюз в готовност. Съединените щати и Великобритания работят заедно и мисля, че функционират изключително ефективно в тази област. Така че според мен това е запазване на тези специални отношения в контекста на НАТО.

Джордж Грос, историк в Кралския колеж, Лондон

Последната спирка на президента Байдън е в Хелзинки, където се очаква да се отбележи разширяването на съюза, тъй като Финландия е най-новият член на НАТО. Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че пътуването ще демонстрира цитирам лидерството на президента на световната сцена.