Свят

Байдън: САЩ подкрепят членството на Швеция в НАТО

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън посрещна министър-председателя на Швеция Улф Кристершон в Белия дом. Поканата за визита е знак на солидарност, тъй като Съединените щати настояват за влизането на скандинавската страна в НАТО. Посещението се случва седмица преди срещата на върха на алианса във Вилнюс.

 

Съединените щати напълно подкрепят членството на Швеция в НАТО. Швеция ще направи нашия алианс по-силен, тъй като има същите ценности като нас. Аз наистина очаквам с нетърпение вашето членство.

Джо Байдън - президент на САЩ

Белият дом съобщи, че Байдън и министър-председателят Улф Кристершон са обсъдили и засилващото се сътрудничество в областта на сигурността, войната на Русия в Украйна и въпроси, свързани с Китай.

Вярвам, че Швеция и Съединените щати споделят толкова много ценности и приоритети. Не на последно място, точно сега, това се отнася и за това как да се справим с разходите за войната в Украйна. Благодаря Ви за Вашето лидерство, за трансатлантическото единство, за чието установяване направихте толкова много.

Улф Кристершон - министър-председател на Швеция

Швеция и съседна Финландия прекратиха дългогодишната си политика на военно необвързване, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. И двете страни подадоха молби за членство в НАТО, но приемането на Швеция беше задържано от Турция и Унгария.