Свят

Турция няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди октомври

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Erdogan AP Снимка: AP архив

Турция няма да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО поне до октомври. Това съобщи президентът на Турция Реджеп Ердоган, а причината е, че парламентът не заседава дотогава, заради двумесечна парламентарна ваканция. Турският президент обясни, че шведските власти ще им предоставят пътна карта, която ще представят на Великото национално събрание на Турция. Искаме този процес да приключи възможно най-скоро, добави той.

Швеция ще ни предостави пътна карта за борба с всички терористични организации, която е предвидена в тристранния меморандум. Освен това Швеция ще подкрепя активно процеса на членство на страната ни в Евросъюза. Както и за актуализиране на споразумението за митнически съюз, което е от решаващо значение за нашата икономика, и за либерализиране на визовия режим.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Ердоган подчерта, че Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО.

След тристранна среща във Вилнюс тази седмица между Ердоган, шведския премиер Улф Кристершон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг стана ясно, че Турция се е съгласила да внесе кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за ратификация в турския парламент възможно най-скоро.

САЩ решиха да продадат изтребители F-16 на Турция, часове след отмяната на ветото върху присъединяването на Швеция към НАТО.