Европа

ЕС да възстанови Украйна със замразени руски резерви

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
US EU Blinken 22038666543800 Снимка: AP

Логично е Европейският съюз да направи с активите на Русия, попаднали под санкции, това, което Съединените щати направиха със средствата на афганистанската централна банка, след като страната бе овладяна от талибаните.

Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в интервю за "Файненшъл таймс"

Борел направи паралел между активите, които САЩ планират да използват в помощ на афганистанците, засегнати от последвалата завръщането на талибаните икономическа и хуманитарна криза.

Имаме парите в джобовете си и някой трябва да ми обясни защо е добре за афганистанските пари, а не за руските.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС във външната политика

Украинският премиер Денис Шмигал е изразявал подкрепа за подобна идея и е казвал, че страната му води преговори със Съединените щати и "всички наши партньори".

През февруари американският президент Джо Байдън подписа указ, с който част от активите на афганистанската централна банка се прехвърлят в сметка във Федералния резерв на Ню Йорк. При утвърдително съдебно решение администрацията ще ги даде "в полза на афганистанския народ и за бъдещето на Афганистан", а е възможно, докато текат съдебни искове, оставащи средства биха могли да се окажат предоставени на роднини на жертвите на терористичните атаки на 11 септември 2001 г., при които загинаха над 3000 души.

Руското външно министерство нарече подобна стъпка "беззаконие" и предупреди, че тя може да разруши "основите на международни споразумения", по думите на заместник-ръководителя на институцията Александър Грушко. Такова решение би било като "закона на джунглата".