Свят

Армения помага на загубили наследниците си на фронта отново да имат деца

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преди 3 години, по време на войната в Нагорни Карабах, 62-годишната Гохар и съпругът ѝ губят сина си, но не и надеждата, че ще имат друг наследник след неговата смърт.

Семейството е едно от първите в програмата на здравното министерство на Армения за финансиране на сурогатно майчинство, която започва заради конфликта. Така отново са родители на дете, което носи името на покойния си брат Гарик.

Бяхме военно семейство, мъжът ми беше офицер. Осем години живяхме във военно поделение. Преместихме се, когато той започна да ходи на училище. Обичаше този живот.

Гохар Саргсян, майка на загинал военен в Нагорни Карабах

А това е само една от двойките с подобна история. Семейство Газарян също губи децата си на фронта.

„Господ не искаше да ставам дядо, не знам. Не станах дядо, но отново станах баща. Роди се героят на героите“, казва Гегам Газарян, баща на двама загинали военни в Нагорни Карабах.

Новото дете обаче се ражда с нови гени, това е съвсем различен човек, може да има съвсем различен характер, различни навици и позиции в живота. И е важно това дете да усети любовта и това, че го приемат.

Ирен Тайрян, психоложка

Според психолози много от родителите, които са загубили синовете си, трябва да намерят причина да продължат да живеят.

Правителството на Армения осигурява по близо 14 хил. долара на семействата, които искат да имат деца с помощта на сурогатни майки, след като са загубили наследниците си във войната. Според здравното министерство в страната до момента програмата е помогнала да се родят близо 50 деца, а броят им скоро ще достигне 80.