Европа

Шарл Мишел за Euronews: Русия обърна гръб на арменците в Нагорни Карабах

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според председателя на Европейския съвет Русия е обърнала гръб на арменците. В интервю за Euronews Шарл Мишел обяви, че това е един от изводите от конфликта между Баку и Ереван.

Има едно сигурно нещо, което никой не може да игнорира - че Русия предаде арменското население. Русия изрази желание да има военни, които да гарантират споразуменията за стабилност и сигурност. И виждаме, че тази военна операция започна без никаква реакция от Русия на място, на което, както знаете, Европейският съюз няма военни сили.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Мишел ще опита да сближи позициите на Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах по време на разговори в Гренада, в рамките на срещата на Европейската политическа общност.

Грегоар Лори, Euronews: На 1 януари Нагорни Карабах спира да съществува. Как да създадем доверие в тези условия?

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Има голяма отговорност от страна на Азербайджан, която започна тази военна операция. Сега зависи от Азербайджан да покаже добра воля и ангажимент към необходимия надзор от страна на международната общност за защита на права и сигурността на населението в Азербайджан, включително арменците.

По думите на Мишел постигането на мир между Азербайджан и Армения зависи и от двете страни.