Свят

Почти всички етнически арменци от Нагорни Карабах са избягали в Армения

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Армения обяви, че повече от 100 000 етнически арменци, които представляват почти цялото население на Нагорни Карабах, са избягали от региона поради страх от етническо прочистване. Въпреки че Азербайджан обеща да зачита правата на етническите арменци в анклава, повечето решиха да избягат, защото не вярват, че към тях ще се отнасят хуманно и ще им гарантират техните език, религия и култура.

До този момент общо 100 417 души са разселени от Нагорни Карабах, 21 043 превозни средства са пресекли моста Хакари. Вече са регистрирани 81 139 души. В момента 32 200 души са получили временен дом.

Назели Багдасарян – прессекретар на премиера на Армения

Армения поиска помощ от ЕС, за да справи с притока от бежанци от Нагорни Карабах, съобщи италианското правителство. Нужни са най-вече палатки, одеяла и медицински консумативи.

Междувременно отбранителните сили на Азербайджан започнаха да демонтират изоставени военни постове, които бяха създадени от силите на арменските сепаратисти. Те предадоха оръжията си и напуснаха всички по-ранни позиции съгласно постигнатото споразумение за прекратяване на огъня.

В Ереван продължават антиправителствените протести, като хората изразяват гняв и недоволство от разпадането на отцепническото правителство на техните братя арменци в Нагорни Карабах.