Свят

След военната операция на Баку: Нагорни Карабах се отказва да бъде държава от 1 януари 2024 г.

От Euronews България Euronews България
Armenia Nagorni Karabah AP Снимка: AP

Властите на Нагорни Карабах разпоредиха демонтирането на всички държавни институции в региона до края на годината, като заявиха, че сепаратистката държава ще престане да съществува от 1 януари 2024 година, пише Aljazeera.

Решението беше взето с указ, подписан от сепаратисткия президент на региона Самвел Шахраманян, след като повече от половината от 120 000 етнически арменци, които са живели в анклава, избягаха в Армения след военната операция на азербайджанските сили миналата седмица.

Нагорни Карабах е населен предимно с етнически арменци, но е международно признат като част от територията на Азербайджан. Военната операция позволи на Баку да възстанови пълния си контрол над отцепническия регион, който бе управляван от сепаратистите в продължение на около 30 години.

Указът, с който се слага край на амбицията за собствена държава, се позовава на споразумението за прекратяване на огъня от миналата седмица, което сложи край на сраженията.

Съгласно споразумението Азербайджан ще позволи "свободно, доброволно и безпрепятствено придвижване" на жителите на Нагорни Карабах.

Въпреки че президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира правата и сигурността на етническите арменци, десетилетията на недоверие, войни, взаимна омраза и насилие оставиха много жители на Нагорни Карабах скептични по отношение на възможността за мирна реинтеграция на региона в азербайджанската територия, разясняват от Агенцията.