Европа

Хиляди бежанци напускат Нагорни Карабах и се преселват в Армения

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Хиляди арменци започнаха да напускат Нагорни Карабах и да преминават на арменска земя. По информация на правителството на Ереван над 3 хиляди души са влезли в страната към 5 часа тази сутрин. Миналата седмица Азербайджан проведе военна операция, с която си върна изцяло контрола върху етническия анклав, който е част от неговата международно призната територия. Сега хората там се страхуват от етническо преследване.

“Това беше кошмар. Нямам думи да го опиша. Селото ни беше сериозно обстрелвано. Почти никой не остана. Повечето са евакуирани. Сега сме тук, благодаря на Господ“, каза потърпевша.

В Нагорни Карабах живеят близо 120 хиляди души, които се очаква да се преселят в Армения. За 30 години Баку и Ереван са водили две войни за анклава - през 2020 г. Азербайджан си върна обширни територии в Нагорни Карабах и околностите му по време на шестседмичен конфликт.

Агенция Ройтерс съобщи, че се очаква по-късно в понеделник президентът на Азербайджан Илхам Алиев да срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, който открито подкрепя Баку в конфликта. По време на военните действия преди 3 години Анкара доставяше и оръжия за азерите. По-рано в неделя пък Франс прес предаде, че премиерът на Армения Никол Пашинян и Алиев ще се срещнат в началото на следващия месец в испанския град Гранада.