Европа

Преговорите за Нагорни Карабах: Азербайджан ги определи като „конструктивни“, Армения призова мирът да бъде оценен

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Важни преговори за бъдещето на спорния регион Нагорни Карабах се проведоха в Азербайджан днес. Срещата последва бързата военна офанзива на азербайджанските сили срещу позиции на арменските сепаратисти в Нагорни Карабах.

Азербайджан заяви, че е провел "конструктивни" интеграционни разговори с лидерите на етническите арменци в Нагорни Карабах, които са завършили със споразумение за скорошна нова среща.

Освен това Баку се е съгласил да предостави на региона хранителни продукти и хуманитарна помощ.
Армения, от своя страна, заяви, че мирът трябва да бъде „оценен“ на фона на протестите, които искат от властите в Ереван да защитят арменците в сепаратисткия регион.

Много хора смятат, че не е адекватно да се говори за мир в напрегната регионална среда в региона, в условията на конфликти, които се разпалват от време на време. Но особено в такива условия мирът трябва да се цени и да не се бърка с примирие или прекратяване на огъня.

Никол Пашинян – премиер на Армения

В Ереван протестиращи поискаха отмъщение за избитите и ранените етнически арменци в Нагорни Карабах.

Русия играе ролята на наблюдател в преговорите между двете страни. Освен това тя отговаря за евакуацията на около 5000 цивилни от районите, в които се водят бойни действия. 

При настъплението на азерската армия са били убити и руски миротворци, за което президентът на Азербайджан Илхам Алиев се извини на руския си колега Владимир Путин.