Европа

Азербайджан и арменците в Нагорни Карабах договориха спиране на огъня (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах са свалили оръжие и ще преговарят с Азербайджан, ден след като страната обяви "антитерористични" операции в спорния регион. В сила е споразумение за спиране на огъня, предстои и среща между враждуващите страни. Твърди се, че за офанзивата са използвани артилерия, изтребители и дронове.

От Москва твърдят, че договорката е сключена с помощта на руските миротворци, които бяха разположени в Нагорни Карабах след войната през 2020 година. А премиерът на Армения заяви, че страната му не е участвала в разговорите за спиране на огъня. Никол Пашинян обаче уточни, че боевете са намалели, включително в главния град на Нагорни Карабах, Степанакерт.

Република Армения по никакъв начин не е участвала в сделката за прекратяване на огъня и не е била страна в дискусиите.

Никол Пашинян, министър-председател на Армения

Откакто Азербайджан започна офанзивата си, според Ереван десетки са загинали, а стотици са били ранени. От Баку твърдят, че атакуват само военни цели, но в социалните мрежи се появиха и кадри на повредени жилищни сгради. Освен това заявиха, че са създали хуманитарни коридори за цивилни, включително през Лачинския коридор, който води към Армения. От Русия съобщиха, че силите им в Нагорни Карабах са евакуирали над 2000 цивилни, но не е ясно къде са отведени те. Стотици етнически арменци напуснаха домовете си и се отправиха към летището в Степанакерт заради ескалацията. 

Президентът на Русия Владимир Путин коментира, че руските сили правят всичко възможно да защитят населението.

В тесен контакт сме с всички страни в конфликта и с властите в Ереван, Степанакерт и Баку. Надявам се, че ще постигнем деескалация и ще разрешим проблема мирно.

Владимир Путин, президент на Русия

Междувременно Съединените щати приключиха военно учение с арменските сили. По-рано държавният секретар на страната разговаря с лидерите на Азербайджан и Армения и призова за деескалация, а от Европейския съюз следят ситуацията.

Тази седмица по искане на Армения и Франция Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание за Нагорни Карабах, който е част от територията на Азербайджан, но е дом на близо 120 хил. арменци.