Свят

Броят на загиналите при взрива в склада за гориво в Нагорни Карабах нарасна до 125 души

От Euronews България Euronews България
Armenia Explosion 22226392872153 Снимката е илюстративна. Източник: AP

Броят на загиналите в резултат на експлозията вчера в склад за горива в Нагорни Карабах достигна 125 души, съобщи Интерфакс Азербайджан днес, като се позова на арменското министерство на здравеопазването.

Телата на загиналите при взрива в близост до Степанакерт в Нагорни Карабах са били транспортирани до Армения, се казва в съобщението.

Миналата седмица азербайджанските сили превзеха оспорвания регион в резултат на светкавична военна кампания, която принуди десетки хиляди етнически арменци да се превърнат в бежанци и да се отправят към съседна Армения, отбелязва БТА.

Dete Bezhanci Nagorni Karabah Armenci FB Снимка: Facebook / Правителство на Република Армения

Десетки хиляди арменци напускат региона

Междувременно правителство на Армения заяви, че над 28 000 бежанци от Нагорни Карабах са пристигнали на арменска територия досега.

Азербайджан отвори в неделя единствения път водещ от Нагорни Карабах към Армения, четири дни след като сепаратистите от региона капитулираха в резултат на светкавична азербайджанска операция и бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня, поставящо Нагорни Карабах под контрола на Баку.

Правата на хилядите жители, които бягат от Нагорни Карабах към Армения трябва да бъдат защитени, подчерта говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш - Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар е много обезпокоен от движенията на хора към Армения, които ние виждаме впоследствие на наскорошните събития в региона. На първо място е от съществено значение правата на тези хора да бъдат защитени и те да получат необходимата хуманитарна помощ", каза говорителят.

Същевременно френската министърка на външните работи Катрин Колона призова днес за международни дипломатически действия пред изоставянето на Армения от Русия, предаде Франс прес.

"Изоставянето на Армения от Русия и съучастието на Русия с военните операции, предприети от Азербайджан, прави още по-необходимо предприемането на международни дипломатически действия", каза Колона в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

През 2020 г. Русия посредници за споразумение за прекратяване на огъня и разположи миротворци в Нагорни Карабах, които не попречиха на светкавичната азербайджанска офанзива там миналата седмица. Тя приключи с победата на Азербайджан срещу сепаратистите в Нагорни Карабах, отбелязва Франс прес.

"ЕС трябва да отчете тази реалност и да действа с нас, за да се спазва териториалната цялост на Армения и да се запазят правата на арменците от Нагорни Карабах да живеят, ако те желаят, при зачитане на техните исторически права, в анклава", заяви Колона.

Тя припомни, че Париж ще държи Азербайджан за напълно отговорен за съдбата на арменското население, уточнявайки, че Франция оказва подкрепа на Армения, която се опитва да приеме над хиляди хора, идващи от Нагорни Карабах.

Париж е решил да отпусне над 12 милиона евро за бежанците и разселените в Армения и в Нагорни Карабах.

Запитана за потенциални санкции срещу Азербайджан, Колона отвърна: "Франция ще предприеме в идните дни инициативи, било то на национално, било то на двустранно ниво с Армения, в ООН в качество си на постоянен член на Съвета за сигурност или в ЕС".

Колона предупреди Баку да не възпрепятства оказването на помощ. "Няма да допуснем пречки пред нашата хуманитарна помощ и ще се противопоставим на всякакъв опит да се поставя под въпрос териториалната цялост на Армения", заяви Колона.