Европа

Посланикът на Азербайджан: Надяваме се, че това е началото на един стабилен мир в Карабах

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„На 19 септември поради терористичен акт, който беше извършен от нелегални арменски въоръжени групировки, бяха убити шест азербайджайски граждани. В отговор на това Азербайджан трябваше да предприеме ответни мерки, за да избегнат по-нататъшни военни провокации и да се подсигури сигурността на цивилното население там, както и да се стигне до обезоръжаването на тези нелегални арменски въоръжени формирования, което е залегнало в декларацията от ноевмри 2020 г.“

Това каза в студиото на Euronews PreimTime д-р Хюсеин Хюсеинов – извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан у нас.

„Досега са проведени две срещи с представители на арменци от района Карабах в Азербайджан. В първата те поискаха хуманитарна помощ от нас и ние незабавно изпратихме всичко, което беше необходимо, включително медицински материали, гориво, храна“, обясни посланикът.

Наистина се надяваме, че това е началото на един стабилен мирен процес между представителите на арменската общност в Карабах и Азербайджан, за да бъде от полза на всички азербайджански граждани, тъй като Карабах е част от Азербайджан, а населението там – част от азербайджанското общество.

д-р Хюсеин Хюсеинов – извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в България

Ако арменците твърдят, че съществува етническо прочистване, те трябва да представят доказателства за това, посочи посланикът.

„Засега те са неоснователни твърдения, защото единственото, което досега Азербайджан е направил, е да предостави помощ“, твърди той.

„Целта е да се интегрират мирно в останалата част от азербайджанското общество и те ще разберат, че това е от тяхна полза“, допълни посланикът.

По думите му е много трудно да се каже защо арменците напускат Карабах. „Вероятно това е плод на пропаганда, която всява страха у тях“, каза посланикът.

Той посочи, че арменците и азербайджанците трябва да живеят в мир и отбеляза, че правата на арменците в Азербайджан са гарантирани в конституцията на държавата.

„Азербайджан е най-заинтересована от този дългоочакван мир в региона. За момента сме лидери в региона по отношение на икономиката, така че нашата цел е да се донесе просперитет и благополучие в реигона чрез широкомащабни проекти в сферата на транспорта и това е в интерес, и на Армения, и на Азербайджан, да се отворят всички пътища и комуникации, за да може това да стане един проспериращ район, който беше в хватката на една война през последните 30 години. Това е целта на Баку – да се достигне един траен мир и стабилност в региона. За да се случи това ни е нужен мирен договор, който да бъде подписан от двете страни и там да залегнат клаузи за взаимно признаване“, коментира посланикът.

Готови сме да разгледаме проект, свързан с рафинерията в Бургас, ако ни бъде представено нещо по-конкретно като предложение, каза още Н.Пр д-р Хюсеин Хюсеинов.

Вижте целия разговор във видеото.