Свят

Близо 100 хил. етнически арменци са си тръгнали от Нагорни Карабах

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Куфари с най-необходимото и търпение по пътя към крайната точка - близо 100 хил. етнически арменци вече са напуснали Нагорни Карабах според правителството в Ереван.

Преселването започна, след като Азербайджан обяви светкавична „антитерористична“ операция в спорния регион, която продължи близо ден и принуди местните сили да свалят оръжие. С това Баку си върна изцяло контрола над Нагорни Карабах. Въпреки това неправителствени организации настояха азерските власти да защитават правата на етническите арменци. 

На тръгване от родния дом - хората си спомнят за взривовете.

Децата плачеха, опитвах да ги успокоя. Всички избягаха и се скриха в бомбоубежища. Хората там ме държаха вътре, опитваха да ми попречат да изляза и да намеря дъщеря си. И малката ми внучка ме помоли да не излизам от укритието.

Найра, 70-годишна бежанка от Нагорни Карабах

Когато започна обстрелът, едно от децата беше навън, но се прибра. Бягаше и плачеше. 5-месечното ни бебе заплака, като чу гласа на сестра си. Все едно бомбите падаха върху главите ни. Не можех да успокоя децата.

Врежник, 60-годишна бежанка от Нагорни Карабах

Десетки хиляди тръгнаха на път, но не всички стигнаха живи след взрива близо до бензиностанция в Нагорни Карабах, на която мнозина изчакваха да заредят колите си, за да стигнат до Армения. Експлозията отне живота на най-малко 170 души.

До момента 120 хил. етнически арменци живееха в спорния регион. Повечето решиха да си тръгнат заради опасения от етническо прочистване. С указ на президента на Нагорни Карабах беше решено непризнатата република да престане да съществува от догодина.

Очаква се следващата седмица лидерите на Азербайджан и Армения да обсъдят темата на среща, организирана от Европейския съюз.