Свят

Блинкен призова за хуманитарни паузи, Нетаняху – няма спиране на огъня, докато не пуснат заложниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Няма да има прекратяване на огъня, докато Хамас не освободи заложниците, които държи, заяви в петък израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Дадох ясно да се разбере, че продължаваме с всички сили и че Израел отказва временно прекратяване на огъня, което не включва връщането на нашите заложници. Израел не позволява гориво да влиза в ивицата Газа и е против прехвърлянето на средства натам.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Хамас държи над 240 заложници, сред които има чужди граждани и хора с израелско и чуждо гражданство. Те бяха похитени по време на атаката, която палестинското ислямистко движение извърши в Израел на 7 октомври.

По-рано в петък американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е обсъдил с Нетаняху възможността за хуманитарни паузи в конфликта между Израел и Хамас, за да бъдат защитени цивилните палестинци и да се увеличи доставката на хуманитарна помощ. Дипломатът бе в Тел Авив на второто си посещение в Близкия изток след началото на войната между Израел и Хамас. Той разговаря с израелския президент Ицхак Херцог и премиера Бенямин Нетаняху.

Ние твърдо подкрепяме тезата, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава и да направи всичко възможно, за да гарантира, че 7 октомври няма да се повтори никога. В същото време има значение и е много важно, когато става въпрос за защитата на цивилните, които са хванати в кръстосания огън на Хамас, да се направи всичко възможно, за да ги защитим и да предоставим помощ на онези, които отчаяно се нуждаят от нея и не са отговорни по никакъв начин за случилото се на 7 октомври. Работим върху всичко това заедно.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ 

Блинкън добави, че си е поставил няколко цели по време на своята обиколка н Близкия изток: да упражни натиск върху Израел в името на това да бъдат защитени цивилните палестинци в ивицата Газа и на Западния бряг и да бъде гарантиран непрекъснатият поток на хуманитарна помощ към ивицата Газа.

Междувременно продължават бомбардировките от въздуха в палестинската територия. При израелски удар по жилищна сграда в южния град Хан Юнис са загинали най-малко 17 души, има и много ранени.

Това се случва, докато израелските сили са обкръжили напълно град Газа и водят битки „лице в лице“ с врага. Сраженията се ожесточават, но нашите войници нанасят големи загуби на Хамас и унищожават инфраструктурата им с инженерно оборудване, съобщи говорител на ЦАХАЛ.

При израелски удари са били поразени френският институт и офис на агенция Франс прес в Газа. Има сериозни щети, но не се съобщава за жертви.

А лидерът на ливанската шиитска групировка Хизбула Хасан Насралла предупреди, че конфликтът в Близкия изток може да се разшири и да засегне всички държави от региона.