Европа

Украйна смята, че е готова да започне преговори за членство в ЕС до края на 2023 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна чувства „оптимизъм“ относно започването на преговори за присъединяване на ЕС тази година. Външният министър Дмитро Кулеба заяви в Берлин, че Киев е положил достатъчно усилия да изпълни необходимите условия дори в разгара на руската инвазия.

Нашата основна позиция, която нося от Киев, е, че реформата на ЕС не трябва да взема процеса по разширяване като заложник. Трябва да намерим правилния баланс между процеса на реформиране на Съюза и продължаването на разширяването.

Дмитро Кулеба – министър на външните работи на Украйна

Германският министър на външните работи Аналена Бербок изрази подкрепа за ускоряване на кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз следващия месец.

"Искаме да видим Украйна като член на нашия Европейски съюз", каза Бербок на конференцията в Берлин. "Европейският съюз трябва да се разшири. Това е геополитическата последица от агресивната война на Русия срещу Украйна", допълни тя.

ЕС е в процес на широко обновление.

Освен това е в центъра на дебат дали реформите трябва да бъдат завършени преди приемането на нови членове, или първо да се случи разширяването, а после заедно да се работи за промяна.

Лидерите на 27-членния блок ще се срещнат в средата на декември в Брюксел, за да обсъдят разширяването и кандидатурите за членство на Украйна и Молдова.