Свят

Стотици хиляди афганистанци бягат от Пакистан заради нови ограничения

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

С камиони и автобуси хиляди афганистанци тръгнаха обратно към страната си от Пакистан, където правителството въведе ограничения за незаконно пребиваващите. От Исламабад предупредиха, че всички, които са в страната без документи, трябва да напуснат доброволно или ще бъдат депортирани.

Разочаровани от ситуацията - мнозина продават домовете си, събират багажа и вече са обратно в Афганистан, който от две години е под контрола на талибаните. По официални данни повече от 200 хил. души вече са напуснали Пакистан. 

 

Живяхме в Пакистан близо 40 години, но не ни приеха. Не ни дадоха и документи, за да останем. Както виждате, стотици семейства са в камионите. Връщат се в Афганистан, събрали сме се на границата. Някои отиват в Кабул, други в Джалалабад, трети - в Кунар. Най-разочароващо за нас е, че Пакистан трябваше да ни даде поне още една година.

Рохула Хан, бежанец

Според ООН близо 2 млн. афганистанци живеят в Пакистан без документи. От тях 600 хил. са влезли в страната, след като талибаните в Кабул си върнаха властта.

 

Живях 6 години в района на Пунджаб, прекарах си добре там, живях добре. Пребивавах нелегално, без документи. Чух, че е наложен краен срок на бежанците да напуснат, затова днес със семейството ми се връщаме щастливо в страната ни.

Ахмед Гул, бежанец

Напрежението между двете държави нараства - Пакистан обвини Афганистан, че си затваря очите за ситуацията в пограничните райони, където според Исламабад бунтовници организират атаките си.