Свят

Хиляди афганистанци пристигат в Бразилия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Афганистански граждани, бягащи от конфликта в страната си, продължават да пристигат в Бразилия. Причината е, че правителството на страната е разрешило издаването на временни визи за пребиваване по хуманитарни причини. Около стотина от тях, сред които деца и възрастни хора, от няколко дни лагеруват на летището в Сао Пауло в очакване на помощ и временен подслон. Събрани в ъгъла на чакалнята, някои от тях крият лицата си, за да избегнат талибански нападения.

По данни на Министерството на външните работи, Бразилия е издала повече от 11 хиляди хуманитарни визи. Броят на пристигащите обаче е по-голям от броя на свободните места в приютите за имигранти. Мохамед Заман Замани пристига в страната преди месец с бременната си съпруга и 5-годишната си дъщеря. След дълга и неудобна нощ на летището тя е откарана в болница, а по-късно във временен приют в крайбрежния град Прая Гранде. 

 

Цял живот съм живял във война. Откакто съм роден, досега сме ходили в Иран и след като разбрахме, че правителството на Бразилия издава хуманитарни визи, кандидатствахме за тях. И тъй като вече знаехме за добротата на бразилския народ дойдохме тук в търсене на по-добър живот, за да можем да започнем на ново.  

Мохамед Заман Замани, 40-годишен имигрант от Афганистан 

С хуманитарна виза афганистанските граждани могат да работят, но езикът е бариера за много от тях. В приютите те получават уроци по португалски език и помощ за интегриране в обществото. На някои от тях дори се осигуряват и временни работни места, които да им помогнат да се изнесат от приютите.