Свят

Пакистан нареди на почти два милиона афганистанци да напуснат страната до ноември

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Пакистан нареди на всички милион и седемстотин хиляди неодобрени афганистански кандидати за убежище да напуснат страната до ноември. Рязкото увеличаване на броя на нападенията по границата на двете страни, за които Исламабад обвинява афганистански бойци, доведе до ескалация на напрежението тази година.

То също така подхрани недоволството в Исламабад, който във вторник обяви репресии срещу "незаконните" мигранти. Правителството на талибаните призова Пакистан да преосмисли "неприемливия" си ход

"Те имат време до 1 ноември, когато трябва да се върнат в собствените си страни. Ако не изпълнят това наше условие, ще ги депортираме чрез правоприлагащите органи на Пакистан", заяви Сарфраз Бугти, временно изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи на Пакистан.

По данни на ООН около 1,3 млн. афганистанци са регистрирани като бежанци, а други 880 000 са получили правен статут. Обичайно афганистанците, които преминават в Пакистан по сухопътните граници, използват личните си карти като документ за пътуване.

Има значително забавяне за афганистанци, които искат да получат документи за законно пребиваване в Пакистан. По данни на властите в страната получаването на визи и паспорти се е превърнало в процес, който продължава с месеци