Свят

Стотици протестираха в Пакистан заради високи сметки

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици хора се събраха в пакистанския град Музафарабад, за да протестират срещу по-високите цени на сметките за комунални услуги. Те скандираха лозунги срещу правителството и енергийните компании. Протестиращите също хвърляха сметките си за ток в местната река. Полицията арестува много от демонстрантите и дори използва сълзотворен газ.

Арестувахме ги, защото повредиха държавна собственост, извършиха престъпни действия. Арестувахме ги за това, че действаха срещу правителството.

Ищиак Гилани, полицейски служител

Годишната инфлация в Пакистан беше над 27% през август, според данни, публикувани от държавното статистическо бюро. Страната беше на ръба на фалита, преди да сключи спасително споразумение с Международния валутен фонд.

Сметките за ток, които хвърлихме в реката, бяха от частна компания. Те не бяха важни държавни документи. Срещу нас имаше нанесен побой.

Мохамед Мудасир, протестиращ

Като част от условията на спасителния пакет от Пакистан се изискваше да намали субсидиите, които бяха въведени, за да смекчат въздействието на нарастващите разходи за живот. Това вероятно е допринесло за повишаването на цените в страната, особено на енергията.