Местни Избори 2023

ЦИК не приема обвиненията, че е нарушила Изборния кодекс

От Euronews България Euronews България

„По повод призивите към ЦИК да преразгледа решението за начина на гласуване, към момента ние не намираме основание за това.“

Това заяви председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

„Постъпили са 8 жалби, всички те са депозирани към ВАС. Очакваме съдът да разгледа тези жалби“, каза още Камелия Нейкова.

Тя коментира и че към момента не е постъпила информация, която да опровергае доклада на ДАНС.

„ЦИК взе законосъобразно решение спрямо информацията, която бе постъпила до нас“, подчерта Нейкова и уточни, че изборната комисия не е и дала разрешение устройствата за машинно гласуване да напуснат склада.

„В началото на вчерашния ден от органите на МВР беше поискано разрешение от ЦИК машините да напуснат склада в 13:00 ч. и такова разрешение не бе дадено“, коментира председателят на ЦИК.

Нейкова категорично отхвърли твърдението, че комисията е нарушила изборния кодекс, предаде БГНЕС.

„Това представлява вмешателство в независим орган и рушат доверието в изборния процес“, посочи тя. Председателката на ЦИК подчерта, че и тя би гласувала на машина, но сега ще даде своя вот на хартиена бюлетина „не защото изпълнява чужди поръчки“, а защото смята, че информацията, получена в ЦИК е достатъчна, комисията да вземе мерки да не се компрометира изборният процес.