Местни Избори 2023

„Заради манипулативния доклад“: Кабинетът иска оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев

От Euronews България Euronews България

„ЦИК забрани гласуването с машини. Това се основава само на един доклад на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно. Тези внушения нямат никакви основания.“

Това заяви на извънреден брифинг министър-председателят Николай Денков. Той обяви, че Министерският съвет ще гласува веднага оставката на зам-председателя на ДАНС Деньо Денев, чийто подпис стои под „представения манипулативен доклад“, след предложение от шефа на агенцията, както повелява законът.

„Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че липсата на секретност цели той да се разпространи“, каза Денков.

Той заяви, че не вижда никаква причина да правителството да публикува доклада на ДАНС, защото „представлява една манипулация“.

„Други хора също го имат, да го покажат. Ако го поставим на сайта на Министерския съвет, това означава, че публикуваме една лъжа“, коментира Денков.

Деньо Денев е работил в ДАНС в периода от 2008 г. до 2018 г., а след това и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Беше преназначен на поста си за нов 5-годишен мандат като зам.-председател на ДАНС през август тази година именно от кабинета „Денков“.


„Класически пример за активно мероприятие“

По думите на Денков крайният срок за сертифицирането на машините отстрана на Министерството на електронното управление е днес в 17:00 часа.

„Снощи далеч преди изтичането на крайния ЦИК обяви, че забраняват машинния вот заради внушения“, каза премиерът. 

Според министър-председателя събитията от вчера и днес ще влязат в учебниците като „класически пример за активно мероприятие“.

Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния процес.

Николай Денков, министър-председател

Премиерът подчерта, че ЦИК е заблудила обществото, че машините са напуснали складовете без нейна заповед, защото на 26 октомври са изпратени две писма от изборната комисия до министъра на вътрешните работи и директора на ГД „Жандармерия“, с което се разрешава разпределението на машините по рампите за товарене и експедитиране.

Освен това решението за удостоверяване на съответствието на машините не е подписано само от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, както твърди ЦИК, но е подписано и от председателя на Българския институт по метрология, от председателя на Контролния съвет на българския Институт по стандартизация и от още двама експерти в МЕУ, коментира Денков.

„Всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции, като ВАС например, които излязоха с позиция, че ще разгледат жалбата на ПП-ДБ най-рано в понеделник

Николай Денков, министър-председател

„На последните местни избори имаше 660 000 недействителни бюлетини, затова бяха въведени машините. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с тези невалидни бюлетини“, посочи министър-председателят.

По неговите думи няма повод за съмнение в машините, защото те играят ролята на принтер.

„Достатъчно е да видите какво е отпечатано на бюлетината, за да се уверите, че вотът е отчетен коректно“, подчерта Денков.

Според него ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване. 

Денков призова гражданите да излязат и да гласуват в неделя, независимо по какъв начин.


Той подчерта, че процесът на верифициране на машините е делегиран на заместник- министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

„Ще се направи проверка по отношение на действията му. За момента не виждам основание за оставката на министъра на електронното управление Александър Йоловски“, поясни премиерът.

„Данните за записи и снимки са част от информацията, която се събира, за да се удостоверят машините“, коментира Денков.