Местни Избори 2023

ЦИК отказа да върне машинното гласуване

От Euronews България Euronews България
Mashini BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Централната избирателна комисия отхвърли предложение да преразгледа решението си от вчера, с което отмени гласуването с машини на местните избори.

Членът на ЦИК Любомир Георгиев внесе предложението като извънредна точка на днешното заседание, но то не събра достатъчно гласове, за да влезе в дневния ред на заседанието.

За включване на точка в дневния ред за отмяна на вчерашното решение гласуваха само 3-ма, а „против“ - 12 от членовете на комисия. В подкрепа на предложението гласуваха само двамата представители на „Демократична България“ Цветозар Томов и Любомир Георгиев, както и една от номинациите на „Има такъв народ“ Елка Стоянова. Така остава в сила решението от петък, с което ЦИК не позволява използването на машини за гласуване в неделя, както и на втория тур на местния вот на 5 ноември.

Георгиев мотивира предложението си за ревизиране на отмяната на машинния вот с това, че Министерството на електронното управление публикува късно снощи решение за сертифициране годността на устройствата за гласуване, с което е изпълнено задължението на закона.

„Това бе може би последната възможност да запазим авторитета на ЦИК в обществото“, каза Цветозар Томов, след като точката не беше приета.

Основните мотиви, с които предложението бе отхвърлено, бяха, че докладът на ДАНС и действията на заместник–министъра на електронното управление поставят под съмнение гласуването с машини, както и че връщане на машинното гласуване би създало хаос.

По думите на Севинч Солакова (номинирана от ДПС) дали има проблем с вчерашното решение на ЦИК, трябва да бъде решено от ВАС. Той бе сезиран от „Продължаваме промяната – Демократична Бъглария“, но обяви, че ще се произнесе най-рано в понеделник (30 ноември), тоест след провеждането на първия тур на изборите.

Солакова е на мнение, че заповедта, с която министърът на електронното управление упълномощава своя заместник да бъде отговорен по процеса за удостоверяването на машините, е нищожна, защото по думите ѝ това са „изключителни негови права по Изборния кодекс и той не може да прехвърли“. За това си мнение Солакова се позова на тълкувателно решение на съда.

Някои от членовете на изборната комисия се оплакаха, че са получавали заплахи за живота си чрез съобщения и обаждания по телефона, като основният въпрос бил „На кого служите?“.

„ЦИК трябва да сезира компетентните органи. Това е открит натиск“, каза Ерхан Чаушев.

 

Заседанието на изборната комисия може да бъде проследено на живо тук.

 

По-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване. 

Денков подчерта, че изборната комисия е заблудила обществото, че машините са напуснали складовете без нейна заповед, защото на 26 октомври са изпратени две писма от изборната комисия до министъра на вътрешните работи и директора на ГД „Жандармерия“, с което се разрешава разпределението на машините по рампите за товарене и експедитиране.

Освен това решението за удостоверяване на съответствието на машините не е подписано само от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, както твърди ЦИК, но е подписано и от председателя на Българския институт по метрология, от председателя на Контролния съвет на българския Институт по стандартизация и от още двама експерти в МЕУ, коментира Денков.

По неговите думи крайният срок за сертифицирането на машините отстрана на Министерството на електронното управление е днес в 17:00 часа.

Според Денков събитията от вчера и днес ще влязат в учебниците като „класически пример за активно мероприятие“.