Общество

“Живот в бутилка“ от НЗОК: 550 души у нас страдат от болестно недохранване

От Марина Матева Марина Матева Водещ

В България няма регистър на пациенти с малнултриция - хора с остра форма на недохранване. Никой, никога не е събирал данни колко хора се нуждаят от лечение. С помощта на лекари и експерти успяхме да съберем предварителни данни - това са около 550 души.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Антоанета Тончева от Сдружение „Общност мостове“.

Успяхме да ги вкараме в регистрите на Здравната каса и им отпускат медицинска храна за домашно лечение. Средно на месец тази храна струва между 800 и 3000 лв. за пациент. Тази храна буквално е живот в бутилка - специална формула под формата на шейк, която не може да се постигне в домашни условия. Различните видове храни са обогатени на витамини, мазнини, белтъци и др. Има хора с вродени грешки на обмяната и именно за тях Здравната каса покрива храни за 7 заболявания, но те са обеднени. Успяхме да се преборим и висококалорийните храни да се включат за реимбурсация.

Следва обществена поръчка за тези храни и да се изготви методиката, по която ще се прави оценката на пациентите и да се дозира храната, както и методика на проследяване.

 

Не е нормално човек на 20 г. да тежи 15 кг и да остава невидим за българската здравна система.

 

Няколко деца починаха през последните 5 г., от когато водим тази борба със здравните власти. Това решение на Здравната каса е голям пробив, защото няма връщане назад.

Има деца, които са принудени да постъпят на активно лечение в болница, за да получават тези храни, просто защото не се изписват за домашно лечение.

В бюджета на Здравната каса до края на годината са предвидени 3.5 млн. лв. за компютри, а в същото време ние се борим за насъщна храна, за да могат тези пациенти да са живи.

Вижте цялото интервю във видеото.