Европа

Мелони след една година на власт: От евроскептичен лидер до един от най-големите съюзници на Брюксел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Какво постигна Джорджа Мелони, откакто встъпи в длъжност преди една година? Някои от политическите ѝ обещания все още не са изпълнени, като основното е ограничаването на незаконната миграция. В неотдавнашно интервю тя сама призна това, като каза, че, "резултатите не бяха такива, каквито се надявахме да видим". Планът ѝ да изиска от Тунис да засили граничния контрол и да ограничи миграцията в замяна на финансова помощ от ЕС за северноафриканската страна засега се провали.

В допълнение към това според последните проучвания много италианци смятат, че не е направено достатъчно за справяне с безработицата и инфлацията. Но според анализаторите, когато разглеждаме първата година от мандата на Мелони, основният акцент не е толкова в това какво е постигнала или не, а по-скоро в това доколко е успяла да се преобрази, за да се адаптира към трудните времена през тези 12 месеца.

От националистически евроскептичен политически лидер тя се превърна в един от най-близките съюзници на Брюксел. Заедно с НАТО подкрепи Украйна, като изгради близки връзки с президента на Съединените щати Джо Байдън. Промененият подход на лидера към редица въпроси бе приветстван от нейните избиратели, като социологическите проучвания сочат, че партията ѝ "Братя на Италия" печели подкрепа

"Тя е възприела нов начин на управление на страната, който все още не е правилно анализиран. Тя е на половината път между един много посредствен националистически лидер и някой, който мълчи поради обема на работата, която трябва да бъде извършена. Тя определено се изявява като по-малко агресивен лидер, който изглежда по-опитен от средностатистическите популистки лидери", заяви Лоренцо Кастелани, професор по история на политическите институции в университета "Луис" в Рим.

Рейтингът на одобрение на нейното правителство остава доста стабилен. Поради няколко фактора, включително липсата на силна опозиционна партия.

"Италия преживя 10 години на политическа нестабилност, така че след неотдавнашната победа на дясноцентристката коалиция се върнахме към двустранна политическа система с хомогенно мнозинство в парламента. Мелони се е възползвала от няколко обстоятелства и е имала късмет. На първо място Матео Салвини е много по-слаб от преди и не може да застраши нейното лидерство, а загубата на Силвио Берлускони създаде вакуум във властта вътре във Форца Италия", допълва още Кастелани.

Политическото лидерство на Мелони може да се разглежда и като стабилизиращ фактор от много италианци, тъй като Италия и други страни са изправени пред последиците от неотдавнашния израелско-палестински конфликт и руско-украинската война.