Европа

Финансовите пазари в Италия: Новият банков данък тества кабинета на Мелони

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Нестабилна е все още ситуацията на италианските финансови пазари, след като във вторник правителството на Джорджа Мелони въведе според данък върху печалбите на банките.

Неумелото и прибързано представяне на новия данък пред обществеността може да донесе повече вреди, отколкото ползи, след като разклати доверието на инвеститорите. Планът на кабинета е да събере малко над 2 млрд. Евро, но само за 3 дни пазарната стойност на италианските банки падна с 10 милиарда.

Сривът доведе до изясняване на еднократния данък от 40 % върху банковите активи, за който по-късно правителството заяви, че ще бъде ограничен до 0,1 % от банковите активи в съответствие с препоръките на Европейския съюз.

Крайнодясното коалиционно правителство на Мелони се заиграва с идеята за извънреден банков данък от известно време. Финансовият министър Джорджети напоследък често призоваваше банките да намалят разликата между лихвите по кредитите и депозитите. Подобни данъци върху печалбите на банките са въвеждани и в други страни в Европа като например Испания и Унгария.