Европа

Правителството на Мелони е изправено пред сериозна криза с мигрантите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Огромен брой мигранти продължават да пристигат в Италия, а премиерът Джорджа Мелони е изправена пред нарастващ натиск у дома.Обещанията, които тя даде по време на предизборната кампания за ограничаване на броя на пристигащите кандидати за убежище, изглеждат неизпълними. Разяснява нашият кореспондент от Рим Джорджа Орланди.

"Изглежда, че правителството на Джорджа Мелони е изправено пред първата си истинска криза. От началото на годината в Италия са пристигнали над 100 000 мигранти. Това сочат данни на министерството на вътрешните работи и това е най-високото число, регистрирано от 2017 г насам. А тази година може да започне да се доближава до абсолютния рекорд от 180 000 души, пристигнали в Италия през 2016 г.", обяснява Джорджа Орланди, кореспондент на Euronews в Рим.

Дясното правителство на Джорджа Мелони дойде на власт отчасти с обещания за справяне с трафикантите на хора, но и за спиране на мигрантския поток от Северна Африка. Знаем, че по-голямата част от тези мигранти в момента пристигат от Тунис, където има репресивни действия срещу идващите от Субсахарска Африка. Но и благоприятните метеорологични условия способстват за решението на мигрантите да предприемат рисковани пътувания през морето.

Депутати от опозицията обвиниха правителството на Мелони в очевиден провал в управлението на миграцията, още повече след като Италия и ЕС наскоро подписаха меморандум за сътрудничество с Тунис, който осигурява пряка помощ от Съюза на стойност над 100 млн. евро за предотвратяване на достъпа на мигранти до Европа.