Свят

Италианският премиер Джорджа Мелони призова: Да се справим с мрежите за трафик на хора

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италианският премиер Джорджа Мелони призова за нови, по-равноправни отношения между Европа и развиващите се страни, които произвеждат мигранти. Апелът бе отправен на среща в Рим, която включи 20 държави, както и ключови служители на ЕС и международни организации.

Мелони обвини за създалата се ситуация трафикантите на хора повече отколкото бедността и конфликтите, движещи миграционните потоци от развиващите се страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори за отваряне на законни маршрути за миграция.

В центъра на миграционните потоци са основно хората. Животи, надежди, страхове, страдания, експлоатирани от престъпни организации, които следват единствено логиката на печалбата. Очевидно наш дълг е да се грижим за нашите народи, но също така трябва да облекчим съдбата на тези хора.

Джорджа Мелони – премиер на Италия

Потокът от мигранти, много от които търсят закрила, се е увеличил с 50 000 души в Италия тази година, а още не е дошъл пиковият месец август. Общият брой на новопристигналите по море в Европа от началото на годината до 17 юли е 109 688 души.

Много развиващи се страни обаче не са съгласни с Мелони за причините – тунизийският президент Каис Сайед обвини за нарастващата миграция европейската колонизация.