Европа

Българка във Франция: Мигрантите са изолирани по квартали, интеграцията е почти невъзможна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Тази нощ премина малко по-спокойно, само 78 задържани, събота срещу неделя бяха 715. Градският транспорт в Париж и много градове е спрян след 21 часа, за да се предотврати по улиците да има много хора. Ситуацията е сериозна, властите вземат всички мерки, за да ограничат разрастването на безредиците.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria Катя Лене, която е дългогодишен жител на Париж.

„Всеки ден има заседание при Макрон на шефовете по сигурността. Снощи помоли министрите на вътрешните работи и правосъдието да вземат мерки, всяка нощ около 45 хиляди полицаи се грижат за реда“, отбеляза международният редактор в Euronews Bulgaria Теодор Тодоров. Той посочи, че Макрон се е срещнал с кметовете на 220 населени места, където е имало вандалски прояви и са нанесени щети за милиарди евро.

В ежедневието и през деня не се се усеща напрежение – размириците са в определени квартали. В неделя имаше много по-голямо полицейско присъствие. Ежедневието продължава да си тече нормално, транспортът се движи нормално, вечер и през нощта има повече опасност.

Катя Лене, българка в Париж

„Всичко тръгна от трагичен инцидент - застрелян младеж. След два месеца протести срещу пенсионната реформа, Макрон обеща в следващите 100 дни да се успокои ситуацията в цялата страна. Инцидентът става преди властите да обявят конкретните мерки. Това, което се случва сега, забавя плановете на френското правителство. Макрон трябва да успокои обстановката. Имаше обвинения срещу него, че е бил на концерт на Елтън Джон, докато в страната има размирици“, коментира Теодор Тодоров.

„Има огромна тъга и недоволство, този инцидент не може да се оправдае с нищо, особено когато не е имало опасност за живота на околните, а това, че стрелецът е представител на реда предизвика още по-голямо недоволство и прави нещата за Макрон още по-трудни, защото фокусът на реформите се измества към нещо по-фундаментално - мястото на всеки френски гражданин в обществото. Мигрантите не могат да се интегрират, когато се намират само в определи квартали и предградия. Социалната структура на Франция прави това почти невъзможно“, подчерта Катя Лене.

„Премиерът днес ще се срещне с политическите лидери, които вече осъдиха убийството и изразиха готовност за дискусия на национално ниво и защо френската полиция допуска такива прояви“, посочи Теодор Тодоров.

Извънредното положение остава в сила. Единственото успокояващо е, че няма нови смъртни случаи и се надяваме, че нещата ще утихнат, но нуждата от работа по реформите остава в различни сектори на обществения живот.

Целия разговор вижте във видеото.